Konkurs kulinarny „Świętokrzyski Mistrz Kuchni” – Profesjonaliści
30 kwietnia 2018
Ogólnopolski Konkurs Kulinarny „Junior Culinary Cap” – edycja II
25 grudnia 2018
Pokaż wszystkie

Wizyta w Wiedniu – szkolnictwo dualistyczne

W związku z projektem unijnym który będziemy realizować razem z Urzędem Marszałkowskim w Kielcach, Świętokrzyskim Związkiem Pracodawców Prywatnych Lewiatan oraz Świętokrzyskim Centrum Innowacji i Technologi nasz przedstawiciel Krzysztof Zamczyk był z owocną wizytą w Wiedniu u Pani ambasador Jolanta Róża Kozłowska, gdzie były omawiane problemy naszego szkolnictwa zawodowego.

 

W drugim dniu pobytu w Wiedniu wizyta w Austriackiej Izbie Gospodarczej oraz w Izbie Handlowej a na koniec wizyta w szkole Gastronomicznej.

 

 

 

Z ciekawostek szkolnictwa dualistycznego :
– uczniowie 80 % czasu nauczania spędzają na zajęciach praktycznych u pracodawcy.
– w szkole spędzają ok 20 % czasu nauczania.
– w szkole o profilu zawodowym uczą się przedmiotów zawodowych
– pracownie są świetnie wyposażone
– egzamin zawodowy jest na bardzo wysokim poziomie

 

System nauczania w Austrii szkoli praktyków zawodu nie teoretyków 😉

Spodobał Ci się wpis? Podziel się nim z innymi: