Cele fundacji:
integrowanie całego środowiska szefów kuchni i kucharzy regionu świętokrzyskiego oraz osób współpracujących z nim,
dążenie do poprawy warunków pracy kucharzy, w ich miejscach zatrudnienia,
stworzenie uniwersalnego kodeksu pracy zawodu „Kucharz”,
ochrona interesów zawodowych i gospodarczych środowisk związanych z gastronomią,
rozwijanie rodzimej gastronomii, działanie na rzecz organizacji, których celami statutowymi jest szeroko pojęta działalność mająca na celu umacniania świętokrzyskiej i polskiej tradycji kulinarnej,
podnoszenie kultury kulinarnej w województwie świętokrzyskim,
propagowanie wiedzy, receptur i regionalnych tradycji kulinarnych,
kreowanie dobrych wzorców kulinarnych w regionie świętokrzyskim jak i na terenie Rzeczpospolitej,
uzupełnianie wiedzy i umiejętności zawodowych członków Fundacji,
organizowanie oraz pomoc w przeprowadzaniu pokazów, szkoleń, konkursów i wystaw,
propagowanie właściwej etyki pracy i rzetelnych standardów kulinarnych,
wspieranie działań i współpraca na zasadach partnerskich ze wszystkimi stowarzyszeniami i innymi organizacjami skupiającymi w swych szeregach szefów kuchni i kucharzy z całej Polski,
współpraca z organizacją Slow Food,
współpraca z władzami samorządowymi, rządowymi i organizacjami pozarządowymi w zakresie wskazanym w celach Fundacji,
promowanie i wspieranie polskiej gastronomii w kraju i zagranicą,
prowadzenie działalności edukacyjnej oraz wydawniczej,
promowanie wydawnictw fachowych