Świętokrzyski Mistrz Kuchni – profesjonaliści
Już po raz ósmy odbył się konkurs Świętokrzyski Mistrz Kuchni, czyli mistrzostwa województwa kucharzy. W Tokarni wśród zawodowców wygrał Mariusz Putek, któremu pomagał Krzysztof Adach, obaj z restauracji Glamour w Hotelu Binkowski
Konkurs od trzech lat organizowany jest w trakcie III Festiwalu Smaków w Tokarni. I tym razem nie było inaczej. W sobotę do rywalizacji stanęli juniorzy – uczniowie szkół gastronomicznych oraz kucharze amatorzy, w niedzielę z kolei zmierzyli się profesjonaliści, czyli ci, którzy już pracują w zawodzie.
Zadaniem uczestników było przygotowanie dwóch dań – przystawki oraz dania głównego. Aby nie było za prosto, jurorzy narzucili im przygotowanie potraw z konkretnymi składnikami – w przystawce miały znaleźć się wędzona ryba oraz burak, w daniu głównym – kaczka i nowalijki. W jury znaleźli się organizatorzy i sponsorzy konkursu, w tym członkowie Fundacji Świętokrzyskich Szefów Kuchni i Kucharzy, restauratorzy z regionu: Krzysztof Zamczyk, Hubert Sanecki, Rafał Korus, Andrzej Gad, Kamil Piwowarski, Tomasz Pawlusek – szefowie kuchni, Włodzimierz Rybczyński z firmy Domos oraz Joanna Tomusiak z redakcji „Echa Dnia”.
Najlepsi w kategorii profesjonalistów okazali się Mariusz Putek oraz Krzysztof Adach z restauracji Glamour w Hotelu Binkowski w Kielcach, drugie powędrowało do Huberta Misterkiewicza i Łukasza Wolnego z restauracji hotelu Słoneczny Zdrój w Busku-Zdroju, trzecie – Mateusz Kubicki oraz Łukasz Kuzia.
Więcej zdjęć znajdziesz TU>>> na naszym profilu FB 🙂