Szkolenie dla uczniów „Wiosenne smaki”
13 kwietnia 2018
Konkurs kulinarny „Świętokrzyski Mistrz Kuchni” – Profesjonaliści
30 kwietnia 2018
Pokaż wszystkie

Konkurs kulinarny „Świętokrzyski Mistrz Kuchni” – Juniorzy

Świętokrzyski Mistrz Kuchni –  Kategoria Junior i Amatorzy.
To już siódma edycja tego konkursu a nasza Fundacja ma przyjemność być już po raz trzeci partnerem merytorycznym tego wydarzenia!!

Jurorzy byli pod wrażeniem szczególnie juniorów, którzy wysoko postawili w tym roku poprzeczkę. Poziom konkursu ogólnie uznany został za bardzo wysoki. Konkurs od trzech lat organizowany jest w trakcie III Festiwalu Smaków w Tokarni. I tym razem nie było inaczej. W sobotę do rywalizacji stanęli juniorzy – uczniowie szkół gastronomicznych oraz kucharze amatorzy

Zadaniem uczestników było przygotowanie dwóch dań – przystawki oraz dania głównego. Aby nie było za prosto, jurorzy narzucili im przygotowanie potraw z konkretnymi składnikami – w przystawce miały znaleźć się wędzona ryba oraz burak, w daniu głównym – kaczka i nowalijki. W jury znaleźli się organizatorzy i sponsorzy konkursu, w tym członkowie Fundacji Świętokrzyskich Szefów Kuchni i Kucharzy, restauratorzy z regionu: Krzysztof Zamczyk, Hubert Sanecki, Rafał Korus, Andrzej Gad, Kamil Piwowarski, Tomasz Pawlusek – szefowie kuchni, Włodzimierz Rybczyński z firmy Domos oraz Joanna Tomusiak z redakcji „Echa Dnia”.

W konkursie wystartowało 13 dwuosobowych drużyn ze Świętokrzyskich szkół o profilu gastronomicznym
Uczestnicy w składach :
1-Bartosz Łukaszczak i Dominika Skowron
2-Aleksandra Sobczyk i Natalia Mikurda
3-Karol Starzyk i Milena Buchcic
4-Angelika Perz i Iza Kwas
5-Gabriela Cedzyńska i Katarzyna Trybek
6-Karol Filipczak i Maciej Kasprzyk
7-Dominika Górecka i Bartosz Matysek
8-Maciej Dyk i Paulina Sobczyk
9-Adrianna Sobczyk i Oliwia Zapała
10-Klaudia Kowalska i Jana Zatyrka
11-Jakub Kmiecik i Bartłomiej Szczepańczyk
12-Karol Lipski i Igor Olejarczyk
13-Martyna Kaczmarczyk i Aleksandra Salwa

 

 

 

 

 

Uczniowie zaprezentowali bardzo wysoki poziom, świetnie poradzili sobie z tematem konkursu
Przystawka: Ryba wędzona/burak
Danie zasadnicze: Kaczka/Nowalijki

W kategorii juniorów zwyciężyli Karol Filipczak oraz Maciej Kasprzyk ze Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego w Kielcach, drugie miejsce zajęli Angelika Perz i Iza Kwas, trzecie ex aequo pary Karol Starzyk i Milena Buchcic oraz Dominika Górecka oraz Bartosz Matysek

Uczniowie BRAWO WY!!!

Więcej zdjęć znajdziesz na naszym profilu FB 🙂 Wystarczy, że klikniesz TU…..

Spodobał Ci się wpis? Podziel się nim z innymi: