Akcja „Kucharze na szczycie”
22 sierpnia 2017
W kuchni od kuchni czyli lekcja z szefami kuchni
4 października 2017
Pokaż wszystkie

W Kielcach padł rekord Polski! Kucharze ugotowali ponad 1100 litrów Parzybrody!

W sobotę 27 sierpnia 2017 roku… Kielecki Rynek zamienił się w arenę niecodziennych kulinarnych zmagań. Grupa kucharzy z Kielc i Krakowa ustanowiła rekord Polski w parzeniu… Parzybrody. Tradycyjnej świętokrzyskiej potrawy nie zabrakło dla nikogo, bo ugotowaliśmy jej ponad 1100 litrów.

Celem akcji było pobicie rekordu Polski w gotowaniu parzybrody. To tradycyjne świętokrzyskie danie na bazie kapusty, ziemniaków i boczku.

Potrawa posmakowała kielczanom, bo chętnych do jej spróbowania nie brakowało. W sumie ugotowaliśmy aż 1100 litrów smacznej zupy. Nad jej przyrządzeniem już od rana czuwali przedstawiciele Fundacji Świętokrzyskich Szefów Kuchni i Kucharzy w składzie: Hubert Sanecki, Rafał Korus, Krzysztof Zamczyk, Mateusz Galiszewski, Marek Skotnicki, Grzegorz Bracha. Wspomagał nas reprezentant Stowarzyszenia Małopolskich Kucharzy i Cukierników z Krakowa – Leszek Kawa. O prawidłowy przebieg bicia rekordu zadbał sędzia Janusz Marciniewski z Polskiego Związku Lekkiej Atletyki, który potwierdził, że takowy rekord padł. Dotychczas wynosił on około 700 litrów.

Wydarzenie odbyło się przy wsparciu Wodociągów Kieleckich (udostępniających wodę do gotowania), Przetwórstwa Mięsa Zychowicz (zapewniającego kiełbasę i boczek), producenta przypraw Prymat nadających smaku potrawom, Gospodarstwa Ogrodniczego Sylwia i Janusz Majewscy (zapewniającego kapustę) oraz firmy JG-PAK zajmującej się produkcją i dystrybucją opakowań dla gastronomii (zapewniającej naczynia do podawania parzybrody). Ponadto patronat honorowy nad akcją objął prezydent Kielc – Wojciech Lubawski.

Pozdrawiamy z dobrym smakiem 🙂

Ps: Jak masz chwilę zapraszamy na nasz Istagram 🙂

Spodobał Ci się wpis? Podziel się nim z innymi: