Wyprawa 60 polskich kucharzy na Rysy rozpoczęła się 22 sierpnia o godzinie 6.30 i wystartowała z Morskiego Oka. Ekipa zdobyła szczyt po prawie pięciu godzinach wspinaczki. Zgodnie z planem, po słowackiej stronie urządzono gotowanie, a potrawy serwowano turystom na szlaku. W Zakopanem odbywała się natomiast kwesta, w ramach której wydano 10 tysięcy posiłków. Akcja miała na celu pomoc jednemu z kucharzy, który stracił rękę podczas pracy.
Około godziny 20 ekipa dotarła z powrotem do Zakopanego. Tam zaś, od wczesnych godzin rannych przygotowywały potrawy i kwestowały na rzecz poszkodowanego kucharza. W Zakopanem pracowało prawie 200 kuchmistrzów. Na placu stanęło kilkanaście stoisk, gdzie przygotowywano różne przysmaki, takie jak wielkie steki, gulasz, czy bigos na gigantycznej patelni o średnicy blisko dwóch metrów. W sumie na turystów czekało około półtony jedzenia.
Nasza ekipa ze wsparciem logistycznym firmy Nestle (Łukasz Jończyk ) przygotowała dwa kotły smakołyków. Turyści odwiedzający Zakopane mogli spróbować naszej wersji „Chilli Con Carne” oraz „Leczo Węgierskie”. Nasze starania zostały docenione szerokim strumieniem monet i banknotów które wpadły do puszki przygotowanej przez organizatorów imprezy.
Na biodynamiczną protezę dla 27-letniego Tomasza Wagnera potrzebne jest 120 tysięcy złotych. Podczas akcji udało się zebrać ponad 1/3 środków. Wszyscy, którzy pragną pomóc, mogą przesłać pieniądze na konto: TPK G&F 68 8335 0003 0100 2090 2000 0010
Więcej ciekawych zdjęć szukaj na naszym Istagramie 🙂