Konkurs kulinarny – Archimagirus
12 lipca 2019
Ogólnopolski Konkurs Gastronomiczny „Junior Culinary Cap” – luty 2020
28 listopada 2019
Pokaż wszystkie

Konkurs kulinarny „Bitwa Regionów „

Dziś nasi szefowie Krzysztof Zamczyk i Łukasz Wasik jako jury, mieli przyjemność spróbować pełnej smaku i aromatów regionalnej kuchni świętokrzyskiej.

Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa odział Kielce zorganizował konkurs kulinarny „Bitwa Regionów” w którym w wstępnej preselekcji do finału zakwalifikowało się dziesięć kół gospodyń wiejskich z województwa świętokrzyskiego.

Swoje potrawy przygotowały:
Koło Gospodyń Wiejskich w Skarżysku Kościelnym
Koło Gospodyń Wiejskich Huta Stara
Koło Gospodyń Wiejskich Herbaciarki
Koło Gospodyń Wiejskich KORYTNICZANKI
Koło Gospodyń Wiejskich w Bębnowie
Koło Gospodyń Wiejskich w Błoniu
Koło Gospodyń Wiejskich Czekaj
Stowarzyszenie Wielu Pokoleń Jesteśmy Solą Tej Ziemi
Koło Gospodyń Wiejskich Topola
Koło Gospodyń Wiejskich w Sadłowicach

Konkurs odbył się podczas imprezy IX Świętokrzyskie Święto Zalewajki Osada Średniowieczna w Hucie Szklanej (gmina Bieliny), Góry Świętokrzyskie .

Każde z kół gospodyń wiejskich przygotowało swoją, wyjątkową potrawę z tradycyjnym rysem historycznym dla danego regionu. Wybór był bardzo ciężki, ponieważ dania które mieliśmy przyjemność oceniać różniły się doborem składników jak i techniką wykonania. Ocenialiśmy min. takie dania jak: zupa partyzancka, korytnicka gęś w kapuście kiszonej, kłębuszki z dzika nadziewane kurkami z prażuchą i kapustą na gęsto. 

Gratulujemy zwycięzcom Koło Gospodyń Wiejskich Topola i życzymy dalszych sukcesów w kolejnych konkursach.

 

 

 

 

Więcej zdjęć znajdziesz na naszym profilu FB ? Wystarczy, że klikniesz TU…..

Pozdrawiamy z dobrym smakiem !!

Spodobał Ci się wpis? Podziel się nim z innymi: