Dziś nasi szefowie Krzysztof Zamczyk i Łukasz Wasik jako jury, mieli przyjemność spróbować pełnej smaku i aromatów regionalnej kuchni świętokrzyskiej.
Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa odział Kielce zorganizował konkurs kulinarny „Bitwa Regionów” w którym w wstępnej preselekcji do finału zakwalifikowało się dziesięć kół gospodyń wiejskich z województwa świętokrzyskiego.
Swoje potrawy przygotowały:
Koło Gospodyń Wiejskich w Skarżysku Kościelnym
Koło Gospodyń Wiejskich Huta Stara
Koło Gospodyń Wiejskich Herbaciarki
Koło Gospodyń Wiejskich KORYTNICZANKI
Koło Gospodyń Wiejskich w Bębnowie
Koło Gospodyń Wiejskich w Błoniu
Koło Gospodyń Wiejskich Czekaj
Stowarzyszenie Wielu Pokoleń Jesteśmy Solą Tej Ziemi
Koło Gospodyń Wiejskich Topola
Koło Gospodyń Wiejskich w Sadłowicach
Konkurs odbył się podczas imprezy IX Świętokrzyskie Święto Zalewajki w Osada Średniowieczna w Hucie Szklanej (gmina Bieliny), Góry Świętokrzyskie .
Każde z kół gospodyń wiejskich przygotowało swoją, wyjątkową potrawę z tradycyjnym rysem historycznym dla danego regionu. Wybór był bardzo ciężki, ponieważ dania które mieliśmy przyjemność oceniać różniły się doborem składników jak i techniką wykonania. Ocenialiśmy min. takie dania jak: zupa partyzancka, korytnicka gęś w kapuście kiszonej, kłębuszki z dzika nadziewane kurkami z prażuchą i kapustą na gęsto.
Gratulujemy zwycięzcom Koło Gospodyń Wiejskich Topola i życzymy dalszych sukcesów w kolejnych konkursach.
Więcej zdjęć znajdziesz na naszym profilu FB ? Wystarczy, że klikniesz TU…..
Pozdrawiamy z dobrym smakiem !!